Proč si nechat zkontrolovat smlouvu na nemovitosti právníkem?

Jedna z nejžádanějších služeb v advokátní kanceláři AAA právník je kontrola kupní smlouvy na nemovitost.

Řada lidí si myslí, že když si kupují nemovitost přes realitní kancelář, kde mají v ceně provize právní servis, tak není potřeba najímat si zvlášť advokáta, na kontrolu kupní smlouvy. Toto je v praxi častý omyl, který někdy může postavení kupujícího v celém procesu koupě nemovitosti velmi zkomplikovat.

Právník v realitní kanceláři připravuje kupní smlouvy tak, aby byly práva a povinnosti prodávajícího a kupujícího v kupní smlouvě na nemovitost vyrovnaná. Ne vždy tomu tak je. Jelikož často mají realitní kanceláře s prodávajícím smlouvu o zprostředkování prodeje nemovitosti, v praxi většinou je postavení prodávajícího v kupní smlouvě ošetřeno lépe než postavení kupujícího.

Výhody kontroly smlouvy právníkem pro kupujícího

Zkušený právník při kontrole smlouvy nejenže ví, do kterých ustanovení smlouvy může zasahovat a do kterých ne, jelikož jejich znění vyplývá přímo ze zákona, ale rovněž i dokáže vzhledem ke svým praktickým zkušenostem určit, jaké části smlouvy má smysl navrhovat měnit a jaké nikoliv. V praxi jsem se často setkala s tím, že laikové navrhovaly v kupní smlouvě na nemovitost naprosto bezvýznamné změny a některé zásadní ustanovení, které šly v jejich neprospěch ponechali bez povšimnutí.

Příklad z praxe:

Kupující (učitelka češtiny) řešila některé právní termíny, zda se pro určitý termín hodí to, které slovo (např. "je povinen" a "zavazuje se") a čárky před slovem „a“ (zda se jedná o slučující či vylučující věty) a zcela ji unikla jednostranná smluvní pokuta ve výši několika set tisíc korun, a to pouze vůči jedné smluvní straně (kupující).

V případě kontroly kupní smlouvy na nemovitost doporučujeme provést kontrolu smlouvy ve formátu .doc ve formě revizí. Jaký je rozdíl mezi kontrolou a revizí smlouvy si můžete přečíst v našem článku zde.

Výhody kontroly smlouvy právníkem pro prodávajícího

Kontrola smlouvy na nemovitost vypracovaná realitní kanceláří, resp. právníkem spolupracujícím s realitní kanceláří se netýká jen strany kupující. Realitní kancelář má sice většinou smlouvu o zprostředkování s prodávajícím, proto lze očekávat, že se při sjednávání zprostředkovatelské smlouvy už předem s prodávajícím dohodla, jaká ustanovení v kupní smlouvě rozhodně nebudou. Na druhou stranu realitní kancelář chce především udělat obchod a existence zprostředkovatelské smlouvy mezi realitní kanceláří a prodávajícím není totéž co smlouva mezi advokátem a klientem. Pouze advokát vždy a jednoznačně vystupuje na straně klienta a hájí jeho zájmy. Pokud tedy nemá prodávající s příslušnou realitní kanceláří nadstandardní vztahy nebo už dobré zkušenosti z minulých obchodů, doporučuji, aby i prodávající měl při sjednávání kupní smlouvy na nemovitost u sebe „svého právníka“ a jedině tak si může být jist, že pro ochranu svých zájmů udělal maximum.

Rada na závěr

V případě, že si chcete nechat zkontrolovat kupní smlouva na převod nemovitosti právníkem, nemělo by se jednat o jakéhokoliv právníka, resp. kohokoliv kdo vystudoval právnickou fakultu. Vždy by to měl být právník zkušený v oblasti převodu nemovitosti a nejlépe advokát, jelikož pouze v případě právního poradenství advokátem zde automatiky nastává ze zákona smluvní vztah advokát-klient, kdy advokát má vůči klientovi, tedy vůči tomu, pro koho kontroluje kupní smlouvu na nemovitost, odpovědnost. Jaký je rozdíl mezi advokátem a právníkem jsme podrobně psali zde.

Nejednou jsem se setkala s názorem, proč vyhazovat další peníze navíc za (zbytečnou) kontrolu smlouvy advokátem. Tento názor by obstál v případě, že si kupuji věc za pár tisíc a nechci v tom případě utrácet zbytečně další peníze. Pokud ovšem kupuji / prodávám něco co má hodnotu několik milionů korun, beru si na to hypotéku a zavazuji se ke splátkám na dalších 30 let, nebo prodávám majetek, který jsem celý život shromažďoval, pak výdej pár tisíc korun navíc nelze považovat za zbytečný.

Potřebujete právníka? Právní služby od AAA právník nezruinují Váš rozpočet. Nabízíme odborné právní služby, na vysoké úrovni a dle Vašich konkrétních potřeb. Vyberte si některou z právních služeb za předem danou cenu.

Revizi smlouvy na nemovitost provádíme od 2.990 Kč.

Nemusíte složitě hledat vzory na internetu. AAA právník Vám připraví dokument přímo na míru Vaší situace.