Jaký je rozdíl mezi revizí smlouvy a kontrolou smlouvy?

Pokud jste někdy potřebovali právníka, aby vám zkontroloval smlouvu možná jste narazili na dva termíny, které laikovi splývají dohromady, a to revize smlouvy a kontrola smlouvy.

Jaký j v těchto dvou pojmech rozdíl? Na první pohled žádný, v obou případech se jedná o „kontrolu“ smlouvy. Nicméně rozdíl je v intenzitě provedené kontroly smlouvy.

Při kontrole smlouvy právník zpravidla provádí obecnou kontrolu smlouvy, zda je předložená smlouva v souladu s právními předpisy, zda není pro jednu stranu, obvykle toho, kdo si kontrolu smlouvy objednal, zvlášť nevýhodná. Právník v takovém případě po provedené kontrole smlouvy obecně konstatuje, zda smlouvu doporučuje uzavřít, případně upozorní na některé rizikové pasáže smlouvy nebo navrhne konkrétní ustanovení smlouvy, která by se měla upravit. Nicméně v případě pouhé kontroly smlouvy právník do obsahu smlouvy nezasahuje.

Kontrola smlouvy je využívána nejvíce v případech, kdy se buď jedná o jednoduchou smlouvu a klient chce mít jistotu, že její uzavření není pro něj zvlášť nevýhodné, nebo chce být od právníka odborně poučen, k čemu ho smlouva zavazuje a na co si dát pozor ve smlouvě pozor. Dále je kontrola smlouvy využívána v případě, že se jedná o formulářové smlouvy, kde klient nemá moc šanci něco změnit, nicméně chce alespoň právní rozbor smlouvy, aby věděl, kde jsou pro něj riziková ustanovení. Ve druhém případě se jedná například o smlouvy s dodavateli energií, pojišťovací smlouvy, ale i zástavní smlouvy či smlouvy o hypotečním úvěru.

Jelikož každá smlouva znamená ze zákona dohodu smluvních stran, předpokládá se, že každá smluvní strana podepsala smlouvu po pečlivém uvážení a s obsahem smlouvy nejen souhlasí, ale i mu rozumí. Velmi doporučujeme, v případě, že smlouvu není možné upravovat, si takovou smlouvu před podpisem přečíst a porozumět jí, s čímž mohou pomoci zkušení právníci.

Revize smlouvy znamená, že právník do smlouvy při kontrole zasahuje a navrhuje úpravy přímo v textu smlouvy. Často jsou navrhované úpravy kontrolované smlouvy doplněny komentářem právníka, kde je vysvětleno, proč je tato změna navrhována, případně jak může přispět k lepší obraně práv klienta. Navrhované změny právník vždy provádí ve viditelné formě, aby druhá strana navrhované změny jasně viděla.

Pouze důkladný a kvalitní proces kontroly smlouvy ve formě prováděných revizí přímo v textu smlouvy přináší maximální ochranu práv a v konečném důsledku znamená, že uzavřená smlouva, která prošla připomínkovým řízení znamená skutečnou vůli obou smluvních stran. Velmi tento postup doporučujeme zejména v případě smluv na prodej / koupě nemovitosti, kde jsou smluvní strany zcela rovnocenné a obě mají stejnou vyjednávací pozici. Dále je často revize smlouvy využívána v případě dohody manželů o vypořádání společného jmění manželů nebo v případě dohody rodičů o rozsahu péče o dítě a o výživném. Kvalitně sepsaná smlouva, dokáže snížit riziko možných komplikací v budoucnu.

Zkontrolujeme pro Vás jakoukoliv smlouvu. S námi budete mít jistotu, že Vás v budoucnu nepřekvapí neznalost smluvních ujednání.

Kontrolu smlouvy provádíme od 1.890 Kč.

Nemusíte složitě hledat vzory na internetu. AAA právník Vám připraví dokument přímo na míru Vaší situace.