Kdy je možné darování mezi manželi?

Při darování mezi manželi je nutné vzít v potaz existenci společného jmění manželů (SJM), jelikož darování mezi manžely, jde-li o věc patřící do SJM, je ze zákona vyloučeno. V případě darování mezi manželi darovaná věc není součástí společného jmění manželů. Jedná se tedy o majetek patřící výlučně jednomu z manželů. O takový výlučný majetek patřící jednomu z manželů jde nejčastěji v případě, že manžel majetek nabyl buď před manželstvím, nebo dědictvím v průběhu manželství.

Před samotným darováním nemovitosti mezi manželi je nutné si ujasnit, co všechno patří do společného jmění manželů. Společné jmění manželů tvoří:

·       majetek, který nabyl jeden z manželů nebo čeho nabyli oba manželé za trvání manželství

·       zisk z toho, co náleží výhradně jednomu z manželů

·       podíl manžela v obchodní společnosti nebo družstvu stal.li se manžel v době trvání manželství společníkem obchodní společnosti nebo členem družstva.

Do společného jmění manželů nepatří:

·       majetek, který slouží osobní potřebě jednoho z manželů, jedná se o věci, které jsou jednak podle své povahy schopny a určeny k tomu, aby sloužily osobní potřebě a jednak těmto účelům také skutečně slouží, v těchto případech není určující, zda byla věc nabyta před nebo až po vzniku manželství,

·       majetek nabytý jako dar nebo dědictvím nebo odkazem jen jeden z manželů,

·       majetek, která nabyl jeden z manželů jako náhradu nemajetkové újmy na svých právech,

·       majetek, který nabyl jeden z manželů právním jednání vztahujícím se k jeho výlučnému vlastnictví např. zisk z prodeje výlučného majetku,

majetek, který nabyl jeden z manželů náhradou za poškození, zničení nebo ztrátu svého výhradního majetku.

Darování nemovitosti

Vzhledem k tomu, že nejčastěji se darování mezi manželi týká nemovitého majetku, budu se nadále věnovat problematice darovací smlouvy na nemovitost. Jaké jsou náležitosti darovací smlouvy si můžete přečíst v našem článku Co musí obsahovat darovací smlouva.

Obecně platí zásada, že veškerý majetek nabývaný během manželství některým z manželů se automaticky stává společný majetkem (SJM). V případě nemovitostí tato zásada nabývá na významu, jelikož často se v praxi setkávám, že v katastru nemovitostí je na listu vlastnictví veden pouze jeden z manželů, ačkoliv tento manžel nemovitost získal na základě kupní smlouvy uzavřené v době trvání manželství. Zejména v dřívějších dobách nebylo jaksi zvykem, aby manželka v kupní smlouvě byla vždy uváděna spolu s manželem jako součást strany kupující.

Darem v případě darování mezi manželi může být věc patřící do výlučného majetku jen jednoho z manželů. V případě majetku patřícího výlučně jen jednou z manželů se nemusí vždy jednat o majetek nabytý před manželstvím nebo nabytý v průběhu manželství např. děděním, nýbrž může se jednat i o majetek, který byl dohodou manželů ze společného jmění manželů vyjmut způsobem stanoveným zákonem, např. zúžením společného jmění manželů ve formě notářského zápisu. Nic nebrání manželovi-vlastníkovi takto získaného majetku, tedy na základě zúžení SJM, aby tento majetek daroval druhému manželovi.

Pokud se uzavírá darovací smlouva na nemovitost mezi manželi, měla by být této darovací smlouvě věnována stejná zvýšená pozornost jako jiné smlouvě na převod nemovitosti mezi cizími osobami.

V případě darování mezi manželi zůstávají dárce a obdarovaný nadále v režimu manželského práva, které přináší celou řadu zvláštních právních institutů, které se v případě klasického darování nevyskytují, jako např. vyživovací povinnost mezi manželi, rodičovská odpovědnost ke společným nezletilým dětem, společné jmění manželů, právo na vypořádání společného jmění v případě skončení manželství rozvodem, apod. Z tohoto důvodu by darovací smlouva na nemovitost mezi manželi měla obsahovat hlubší úpravu reflektující právě zmíněné atributy manželského práva. Problém může nastat v případě odvolání daru, manžel-dárce může být v horším postavení než jiný „obyčejný“ dárce, čemuž je možné se vyhnout správným zněním darovací smlouvy, kde si manželé dárce a obdarovaný mohou určit za jakých podmínek může dárce žádat vrácení daru. Kdy a za jakých podmínek lze žádat vrácení daru jsme psali zde.

Chystáte se uzavřít darovací smlouvu na nemovitost mezi manželi? Důrazně doporučujeme obrátit se na právní odborníky a vyhnout se uzavření obecné darovací smlouvy s jednoduchým zněním právě s ohledem na vzájemné práva a povinnosti manželů vůči sobě navzájem.

Nemusíte složitě hledat vzory na internetu. AAA právník vám připraví dokument přímo na míru Vaší situace.