Darovací smlouva

Jaké má náležitosti darovací smlouva a jak správně sepsat darovací smlouvu?

Darovací smlouva je smlouva, kterou jedna strana (dárce) bezplatně přenechává nebo se zavazuje bezplatně přenechat něco straně druhé (obdarovanému) a obdarovaný s tím projevuje souhlas. Dárce takto může darovat všechen svůj majetek.

Základním znakem darovací smlouvy je její bezplatnost. Za darovanou hodnotu nemá dárce dostat protiplnění, které by mělo majetkovou hodnotu. Bezplatností se odlišuje darovací smlouva od kupní smlouvy a od směnné smlouvy. Pokud tedy chcete darovat věc, např. za 1 Kč, nejedná se o darovací smlouvu, v tomto případě už to bude smlouva kupní. Podobně, pokud chcete převést vlastnické právo k nemovitosti v hodnotě několika milionů korun za podstatně sníženou cenu, např. za 1.000 Kč, bude se opět jednat nikoliv o darovací smlouvu, ale o kupní smlouvu.

Dalším pojmovým znakem je dobrovolnost, poskytovaný dar není plněním právní povinnosti. Proto darováním není například poskytování alimentů.

Jestliže chcete darovat nemovitost, připravíme pro vás kompletní právní dokumenty tak, aby převod nemovitosti byl úspěšně zapsán do katastru nemovitostí. V případě zájmu můžeme připravit zřízení věcného břemene pro dárce. Vše online.

Jak sepsat darovací smlouvu

Darovací smlouva vyžaduje dostatečné určení předmětu darování a projev vůle dárce věc darovat a vůli obdarovaného dar přijmout. V případě darovací smlouvy na nemovitost se dostatečná specifikace předmětu daru, nebo-li předmětu darovací smlouvy, určuje z výpisu z katastru nemovitostí. Jestliže je předmětem darovací smlouvy byt, je součástí specifikace předmětu daru i spoluvlastnický podíl na společných částech domu a pozemku.

Jaká jsou práva a povinnosti stran darovací smlouvy

Základní povinností dárce je předat dar obdarovanému a povinnost obdarovaného je dar řádně nabídnutý převzít.

K převodu vlastnického práva dochází stejným způsobem jako u kupní smlouvy. U nemovitostí se vyžaduje vklad do katastru nemovitostí a podpisy na darovací smlouvě musí být úředně ověřeny.

Dárce může odvolat dar pro nevděk, jestliže obdarovaný ublížil dárci úmyslně nebo z hrubé nedbalosti tak, že porušil dobré mravy. Právo odvolat dar má dárce do jednoho roku ode dne, kdy obdarovaný dárci ublížil.

Dárce může dar odvolat a požadovat po obdarovaném vrácení daru, jestliže dárce upadne po darování do takové nouze, že nemá ani na nutnou výživu vlastní nebo vyživované osoby (typicky nezletilé dítě). Ustanovení o odvolání daru pro nouzi má chránit dárce ve výjimečných situacích a umožnit mu získat alespoň nutnou výživu. Je však na druhou stranu potřeba pamatovat i na situaci obdarovaného. Z tohoto důvodu je vhodné vždy sepsat konkrétní darovací smlouvu, která bude přihlížet k aktuálnímu vztahu mezi dárcem a obdarovaným, jejich věku, způsobu života či životním podmínkám a nespoléhat se na obecné vzory darovací smlouvy běžně dostupné na internetu, kam se pouze doplní účastníci a předmět daru.

Jelikož obdarovaný nabývá dar bezplatně, nevznikají mu nároky z vad věcí. Obdarovaný se nemůže domáhat odstranění těchto vad. Na darovací smlouvu vzhledem k její bezplatnosti se nevztahuje obecná úprava týkající se práv z vadného plnění.

Jestliže daruje někdo vědomě cizí věc a zatají-li to obdarovanému, je povinen nahradit škodu, která tímto jednáním vznikla.

V případě darovací smlouvy na nemovitost by měla být smlouvě věnována stejná pozornost jako přípravě kupní smlouvy. Doporučujeme upozornit dárce na případné vady darované nemovitosti a předejít tak do budoucna možnému sporu o náhradu škody.

Sepíšeme pro Vás darovací smlouvu tak, aby měla všechny zákonné náležitosti. Do darovací smlouvy zapracujeme i ustanovení nad rámec zákona, např. konkrétní možnosti odvolání daru.

Darovací smlouvu dle konkrétních požadavků připravíme za 3.990 Kč.

Nemusíte složitě hledat vzory na internetu. AAA právník Vám připraví dokument přímo na míru Vaší situace.