Kdy je vhodné žádat o zvýšení výživného?

Vyživovací povinnost a právo na výživné vyplývají přímo ze zákona. O výši výživného rozhoduje soud, který vydá rozsudek o výživném. Nejčastěji se o výživném a jeho změnách hovoří v souvislosti s výživným na nezletilé dítě, jelikož právě v těchto případech se jedná o dlouhodobé, opakující se a setrvalé plnění, které se v průběhu času může měnit. Vyživovací povinnost rodičů má zajistit, aby životní úroveň dítěte byla i po rozchodu rodičů zachována na stejné úrovni, jako by ji dítě mělo, pokud by se rodiče nerozešli.

Zákon umožňuje změnit výši výživného pro nezletilé dítě „změní-li se poměry“. Zásadně se musí jednat o změnu závažnějšího charakteru, tj. o změnu podstatnou.

Důvody pro zvýšení výživného

Nejčastějšími důvody pro zvýšení výživného jsou:

nástup dítěte do mateřské školy, základní školy, střední školy apod.

zvýšené výdaje spojené s volnočasovými aktivitami dítěte

změna zdravotního stavu dítěte vyžadující zvýšené výdaje

zvýšení příjmu či zlepšení majetkové situace rodičů

Zákon výslovně stanoví, že soud může změnit dohody rodičů a rozhodnutí soudu i bez návrhu, změní-li se poměry. Případným návrhem účastníků řízení na zvýšení výživného soud není vázán.

O tom, jak se zvýšení výživného vyhnout jsme psali zde.

Je uplynutí doby vhodným důvodem?

Důležitým kritériem pro posouzení oprávněnosti zvýšení výživného je, že se musí jednat o podstatnou změnu okolností, nestačí tedy jakákoliv změna ať už na straně dítěte nebo na straně povinného rodiče. Pouhé uplynutí doby není podstatnou změnou okolností pro zvýšení výživného. Někdy může dojít k podstatné změně během půl roku (např. změna zdravotního stavu dítěte) a jindy nemusí k žádné podstatné změně dojít po dobu 4 let (např. docházka dítěte na první stupeň základní školy).

Rada na závěr: nejprve se pokuste o dohodu

Jelikož je otázka případného zvýšení výživného na dítě velmi subjektivní a vždy záleží na konkrétní situaci dítěte a jeho rodičů, doporučujeme se vždy před podáním návrhu na zvýšení výživného na sou obrátit na zkušeného právníka, který danou věc posoudí a navrhne co nejvhodnější řešení pro účastníky této situace. Návrhu na zvýšení výživného na soud by vždy měl předcházet pokus o dohodu s druhým rodičem tak, aby soudní projednávání zvýšení výživného nezhoršilo dosavadní rodinné vztahy mezi rodiči a dítětem, popř. dětmi.

Potřebujete poradit s podobnou situací? Potřebujete sepsat návrh na zvýšení výživného, aby měl, co největší šanci na úspěch? Chcete pomoci ve vyjednávání o zvýšení výživného s druhý rodičem?

Obraťte se na nás!

Nemusíte složitě hledat vzory na internetu. AAA právník vám připraví dokument přímo na míru Vaší situace.