Jak se bránit zvýšení výživného?

Zákon obecně nestanovuje rozsah výživného, ani výslovně neuvádí, co je potřeba považovat za určující hlediska pro stanovení rozsahu výživného. Zákon nicméně obsahuje pravidla, ke kterým má soud při určování rozsahu výživného přihlédnout. Tím jsou na jedné straně odůvodněné potřeby oprávněného a na straně druhé schopnosti, možnosti a majetkové poměry povinného.

Ačkoliv se, především výživné na nezletilé dítě, spíše zvyšuje, není vyloučené jeho snížení, jestliže změní-li se významně poměry na straně povinného (rodiče). Těmito změnami nejčastěji bývá změna výše příjmu v souvislosti se změnou či ztrátou zaměstnání. Nicméně ne vždy je změna zaměstnání s tím související snížení platu důvodem ke snížení výživného. Soud zpravidla zkoumá, zda k této změně došlo z vlastní vůle povinného (rodiče), nebo obecnými okolnostmi, např. krach zaměstnavatele.

Jelikož výživné představuje dlouhodobý závazek povinného, který se hradí v pravidelných opakujících se částkách, kdy tyto částky se v průběhu času mění, nejednoho rodiče napadne otázka, jak zabránit zvýšení výživného. Existují tři základní způsoby, jak si, alespoň na nějaký čas, zafixovat konkrétní výši výživného. Povinný rodič tímto způsobem může využít situace, kdy má dostatek financí a zamezit v budoucnu situaci, kdy po něm budou požadování zvýšení výživného, ale jeho majetková situace nebude nejlepší.

Složení zálohy na výživné splatné v budoucnu

V některých případech může soud rozhodnout, aby osoba povinná složila peněžní částku pro výživné splatné v budoucnu. Toto zálohování výživného rodičem je třeba odlišit od zálohování výživného státem, resp. náhradního výživného.

Jedná se o situace, kdy povinný má nepravidelné příjmy (např. sezonní zaměstnanci), zdědí značné prostředky (ale lze usuzovat, že nebude schopen s nimi řádně hospodařit, utratí je apod.), podniká a prokazatelně podstupuje majetková rizika (a jsou obavy, že by výživa dítěte nebyla v budoucnu řádně zajištěna), má v plánu delší pobyt v zahraničí (a vymáhání výživného by mohlo být problematické) apod. Soud kromě vyčíslení celkové částky představující zálohu na výživné splatné v budoucnosti, rozhoduje i o výši jednotlivých pravidelně se opětujících částek, zpravidla měsíčních, pokud soud s ohledem na specifika věci nerozhodne jinak. Rodičem vyplacená záloha přechází do vlastnictví dítěte postupně (v měsíčních splátkách).

Jednorázová úhrada výživného

Zákon umožňuje, aby se povinný rodič dohodl s dítětem na jednorázové úhradě výživného dohodli. Tuto možnost musí povinný rodič nebo oprávněné dítě iniciovat sami, soud toto sám nenavrhuje. Soudní praxe se dosud neshodla, zda se jednorázovou platbou povinný rodič výživného zprostí úplně či na nějakou dobu. V tomto případě záleží na konkrétní částce jednorázové platby na výživné. Toto řešení přichází v úvahu v době, kdy povinný rodič nadstandardní majetkový prospěch např. v podobě tzv. „zlatého padáku“, výplaty dividendy apod. Povinný rodič tak může tento získaný nadstandardní majetkový prospěch využít na jednorázovou platbu výživného a na nějakou dobu se zprostit povinnost výživného hradit či se vyhnout zvýšení výživného z důvodu zvyšujících se finančních nároků oprávněného dítěte.

Návrh na snížení výživného

Jelikož o výživném rozhoduje soud, nechce-li povinný rodič hradit výživné v požadované výši, musí být u soudu aktivní a vznášet tvrzení a důkazy směřující ke snížení navrhovaného výživného. Povinný rodič jednak může navrhovat snížení výživného v řízení, které inicioval oprávněný. V takovém případě se jedná o obranu proti zvýšení výživného, jelikož povinný rodič má nejčastěji zájem, aby výživné zůstalo na stejné úrovni jako dosud.

Další z možností pro povinného rodiče je být aktivní a podat návrh na soud na snížení výživného. V tomto případě musí být ovšem na straně povinného významná změna poměrů týkající se schopností, možností či majetkových poměrů povinného. Může se jednat např. o zhoršení zdravotního stavu a s tím související snížené možnosti výdělku. V případě změny zaměstnání, dojde-li ke snížení příjmu, soud zkoumá, zda se povinný nevzdal bez důležitého důvodu výhodnějšího zaměstnání, jaké jsou jeho reálné možnosti zajistit si vhodné zaměstnání atd.

Jak jsme si ukázali výše, existuje několik způsobů, jak zabránit zvýšení výživného. Dohodu o výživném lze uzavřít mezi jednotlivými účastníky, nicméně u nezletilých dětí doporučujeme, tuto dohodu nechat vždy schválit soudem.

Sepíšeme pro Vás dohodu o výživném. Připravíme návrh na schválení dohody soudem.

Nemusíte složitě hledat vzory na internetu. AAA právník vám připraví dokument přímo na míru Vaší situace.