Zákon obecně umožňuje, aby družstevní podíl náležel více vlastníkům, tedy aby byl ve spoluvlastnictví. Je nutné rozlišit, zda se jedná o spoluvlastnictví družstevního podílu manželi nebo jinými osobami (např. dědici). Stanovy družstva mohou spoluvlastnictví družstevního podílu vyloučit a v takovém případě se musí „spoluvlastníci“ družstevního podílu mezi sebou dohodnout, komu připadne družstevní podíl.

Spoluvlastníci družstevního podílu jsou společnými členy družstva. Jsou-li spoluvlastníky družstevního podílu manželé, může podíl vůči družstvu spravovat kterýkoliv z nich.

Družstevní podíl jako součást SJM

Pro snazší pochopení, kdy je družstevní podíl součástí SJM, je nutné si ujasnit, co všechno patří do společného jmění manželů. Společné jmění manželů tvoří:

a)      majetek, který nabyl jeden z manželů nebo čeho nabyli oba manželé za trvání manželství

b)      zisk z toho, co náleží výhradně jednomu z manželů

c)      podíl manžela v obchodní společnosti nebo družstvu stal.li se manžel v době trvání manželství společníkem obchodní společnosti nebo členem družstva.

Do společného jmění manželů nepatří:

a)      majetek, který slouží osobní potřebě jednoho z manželů, jedná se o věci, které jsou jednak podle své povahy schopny a určeny k tomu, aby sloužily osobní potřebě a jednak těmto účelům také skutečně slouží, v těchto případech není určující, zda byla věc nabyta před nebo až po vzniku manželství,

b)      majetek nabytý jako dar nebo dědictvím nebo odkazem jen jeden z manželů,

c)      majetek, která nabyl jeden z manželů jako náhradu nemajetkové újmy na svých právech,

d)      majetek, který nabyl jeden z manželů právním jednání vztahujícím se k jeho výlučnému vlastnictví např. zisk z prodeje výlučného majetku,

e)      majetek, který nabyl jeden z manželů náhradou za poškození, zničení nebo ztrátu svého výhradního majetku.

Stane-li se manžel v době trvání manželství členem družstva, stává se družstevní podíl zásadně součástí společného jmění manželů. Nabytí družstevního podílu v bytovém družstvu jedním z manželů zakládá automaticky členství v bytovém družstvu i druhému manželovi.

Společné členství manželů v bytovém družstvu vzniká i v případě, kdy stanovy bytového družstva jinak spoluvlastnictví podílu vylučují. Společné členství je členstvím jediným, což znamená, že manželé jako společní členové mají zásadně jeden hlas.

Měl-li jeden z manželů před uzavření manželství nájemní právo k družstevnímu bytu, vznikne uzavřením manželství k družstevnímu bytu oběma manželům společné nájemní právo. V tomto případě však nevzniká společné členství manželů v bytovém družstvu. Členem družstva zůstává ten z manželů, který měl ke dni uzavření manželství uzavřenou nájemní smlouvu s bytovým družstvem.

Pouze pokud je družstevní podíl součástí společného jmění manželů, může vzniknout společné členství manželů v družstvu. A naopak, pokud družstevní podíl součástí společného jmění není, společné členství manželů v družstvu nevzniká.

Pokud dojde k nabytí družstevního podílu v bytovém družstvu jakýmkoli ze způsobů, který je výlukou z nabývání do SJM (např. dědictvím či darem), nevznikne společné členství manželů v bytovém družstvu a členský podíl bude výlučným vlastnictvím toho, kdo družstevní podíl výlučně nabyl.

Družstevní podíl jako součást SJM

Společné členství manželů v bytovém družstvu zaniká vypořádáním společného jmění manželů, v jehož rámci se manželé dohodnou, nebo soud určí, kterému z manželů připadne dříve společný družstevní podíl v bytovém družstvu.

Společné členství manželů v bytovém družstvu zaniká taktéž v důsledku marného uplynutí lhůty pro vypořádání společného jmění. Jestliže bývalí manželé mezi sebou neuzavřenou dohodu o vy pořádání společného jmění manželů do 3 let od právní moc rozvodu manželství, platí zde automatická fikce ze zákona a družstevní podíl v bytovém družstvu připadne do vlastnictví toho z manželů, který jej výlučně jako vlastník užívá.

Rada na závěr

Jak je popsáno výše, pokud je družstevní podíl v bytovém družstvu součástí společného jmění manželů, důrazně doporučujeme před nebo po rozvodu manželství uzavřít dohodu o vypořádání, kde bude uvedeno, komu a za jakých podmínek družstevní podíl v bytovém družstvu připadne. U družstevního bytu se totiž neuplatní zákonná podmínka, v případě že se manželé nevypořádají do 3 let po zániku manželství, nemovitosti se stávají automaticky součástí podílového spoluvlastnictví a podíly bývalých manželů jsou stejné. V případě družstevního bytu se uplatní fikce platná pro movité věci a sice, že družstevní podíl v bytovém družstvu (tedy družstevní byt) připadne tomu z manželů, kdo tento byt užívá, a tedy vykonává práva spojená s vlastnictvím družstevního podílu v bytovém družstvu.

Jste rozvedeni a potřebujete vypořádat společné vlastnictví družstevního bytu? Máte před rozvodem a potřebujete uzavřít dohodu o vypořádání SJM?

Nemusíte složitě hledat vzory na internetu. AAA právník vám připraví dokument přímo na míru Vaší situace.