Jaký je postup při prodeji nemovitosti? 1. část

Postup při prodeji / koupi nemovitosti bez zřízení zástavního práva

Tento postup se uplatní v případě, že se kupuje nemovitost za vlastní finanční prostředky, tedy bez hypotéky a není potřeba zřizovat zástavní právo k nemovitosti. Kupní cena je skládána do úschovy, nejčastěji u advokáta.

1.     Podpis kupní smlouvy a smlouvy o úschově finančních prostředků a listin (kupní smlouva, návrh na vklad).

2.     Podepsané kupní smlouvy jsou následně uloženy u advokáta jako schovatele do doby, než kupující složí kupní cenu nebo část kupní ceny, na které se kupující a prodávající spolu dohodli, do advokátní úschovy.

3.     Po složení kupní ceny do advokátní úschovy kupujícím je podepsaná kupní smlouva spolu s návrhem na vklad podána na příslušný katastr nemovitostí a zároveň další stejnopisy kupní smlouvy jsou předány kupujícímu a prodávajícímu.

4.     Po zahájení správního řízení před katastrem nemovitostí, což je okamžik přijetí kupní smlouvy s návrhem na vklad a zaplacení správního poplatku 2.000 Kč, běží 20 denní ochranná lhůta, kdy je nemovitost tzv. zaplombována, tedy na příslušném listu vlastnictví je uvedena plomba, což znamená, že u nemovitosti probíhají právní změny. V této 20 denní lhůtě katastrální úřad nic nečiní, nedochází k provádění zápisu vlastnického práva ani ke kontrole správnosti kupní smlouvy na převod nemovitost.

5.     Po uplynutí ochranné 20 denní lhůty katastrální úřad kupní smlouvu a návrh na vklad přezkoumá a pokud je vše v pořádku, provede přepis vlastníka nemovitosti. Katastrální úřad obvykle zapíše nového vlastníka do 30 dní ode dne podání kupní smlouvy na katastr.

6.     Prodávající předloží schovateli aktuální list vlastnictví, kde bude změna vlastníka nemovitosti uvedena, na základě čehož advokát vyplatí peníze prodávajícímu dle podmínek, které byly dohodnuty ve smlouvě o advokátní úschově.

Chcete prodat nebo koupit nemovitost? Zajístíme pro vás kompletní právní servis. V případě zájmu do kupní smlouvy zapracujeme vedlejší ujednání při kupní smlouvě či služebnosti, např. výhrada zpětné koupě nebo předkupní právo.

Pozor:

K nabytí vlastnického práva kupujícího dochází až okamžikem zápisu změny vlastnictví katastrálním úřadem. Pokud např. podepíšete kupní smlouvu na nemovitosti 1. března, 1. dubna ji podáte na katastrální úřad a katastrální úřad provede zápis 30. dubna, stáváte se vlastníkem nemovitosti až 30. dubna se zpětnou účinností ke dni podání kupní smlouvy na katastrální úřad, tedy k 1. dubnu. Ke změně vlastnictví nemovitosti tedy nestačí pouze podepsat kupní smlouvu, ale musí dojít k přepisu vlastníka i příslušným katastrálním úřadem.

Je úschova finančních prostředků podmínkou při prodeji nemovitostí?

Sjednání úschovy peněz u nezávislé osoby (advokát, notář, banka) není podmínkou, nicméně jedná se o velmi častý a velmi využívaný nástroj při převodu nemovitostí. Je to nejlepší způsob, jak ochránit peníze kupujícího do doby, než bude katastrálním úřadem zapsán jako vlastník a zároveň úschova peněz chrání i prodávajícího v době, kdy vlastníkem už kupující.

Proces změny vlastnictví trvá přibližně měsíc. Během této doby jsou peníze bezpečně uložené na zvláštním účtu pro správu svěřených finančních prostředků a má k nim přístup pouze vlastník účtu. Z tohoto důvodu není úschova u banky (bankovní úschova) natolik bezpečná, jako úschova u notáře nebo advokáta, jelikož vlastníkem účtu bankovní úschovy je vždy jedna ze stran kupní smlouvy.

Prodávat nebo kupovat nemovitost bez současného sjednání úschovy peněz je velmi riskantní a lze ho doporučit pouze u nižších částek kupní ceny případně pouze mezi osobami blízkými, kde je vyšší míra důvěry.

Chystáte se prodat nebo koupit nemovitost?

Nechte se provést celým procesem kvalitním a zkušeným odborníkem. Převody nemovitostí se zabýváme více jak 16 let.

Můžeme pro Vás pouze sepsat kupní smlouvu, nebo zajistit celý převod nemovitosti včetně advokátní úschovy, návrhu na vklad a ověření podpisů v kanceláři.

Nemusíte složitě hledat vzory na internetu. AAA právník Vám připraví dokument přímo na míru Vaší situace.