Jaké jsou výhody dohody rodičů o péči o nezletilé dítě?

Jestliže jsou rodiče dohodnuti na rozsahu péče každého z rodičů o nezletilé dítě, je vhodné tuto dohodu sepsat písemně a nechat potvrdit soudem. Tuto dohodu lze použít v případě nesezdaných rodičů, nebo kdykoliv po rozvodu manželství. Je možné v této dohodě uvést i výši výživného, na kterém se oba rodiče dohodli.

Jestliže nejsou rodiče dohodnuti na rozsahu péče o nezletilé dítě, a přitom takovou dohodu potřebují, je nutné podat návrh na svěření dítěte do péče rodiče, včetně návrhu výživného - rodiče nejsou dohodnuti.

Jestliže jsou rodiče dítěte manželé, je potřeba před rozvodem manželství upravit rozsah péče o nezletilé dítě včetně rozsahu vyživovací povinnosti. V případě sezdaných párů, rodiče musí jít k soudu vždy. V případě nesezdaných rodičů je vhodné upravit rozsah péče každého z rodičů, v tomto případě se ovšem jedná o aktivitu rodičů dobrovolnou. Soud rozhoduje rozsudkem tak, že buď schválí dohodu rodičů, nebo autoritativně rozhodne a tom, komu svěří dítě do péče a v jakém rozsahu se bude dítě s rodiči stýkat.

Soudem potvrzenou dohodu rodičů o péči o nezletilé dítě / děti někdy potřebují i nesezdaní rodiče, aby snadněji prokázali postavení rodiče-samoživitele, např. při nástupu dítěte do školky či pro přiznání nároku na některé sociální dávky.  V praktickém životě existence takové dohody, i když není z pohledu práva potřeba, jelikož rodiče nejsou manželé, s sebou přináší snazší komunikaci ohledně péče o dítě mezi rodiči, kteří už netvoří společnou domácnost.

Tento způsob úpravy rozsahu péče rodičů k nezletilému dítěti v podobě dohody rodičů lze použít i v případě, že je rozsudek o péči o dítě již "zastaralý" a rodiče se mezi sebou sami dohodnou na změně rozsahu péče.

Jestliže jsou rodiče schopni se na úpravě poměrů k nezletilému dítěti dohodnout, právník jim sepíše dohodu rodičů na míru a současně sepíše i návrh na schválení dohody soudem. Jedná se o přípravu dvou dokumentů: 1. dohoda rodičů, 2. návrh na soud.

Výhodou tohoto postupu je, že soud většinou dohodu rodičů schválí na prvním jednání před soudem, což je pro rodiče velká výhoda a rovněž i úspora peněz, času a nervů.

Oproti tomu, kdy rodiče nejsou schopni se na úpravě rozsahu péče o nezletilé dítě dohodnout a musí o tom rozhodnout soud - v takovém případě je nutné podat návrh na svěření dítěte do péče rodiče, včetně návrhu výživného - rodiče nejsou dohodnuti. Soud následně zahájí řízení, aby rozhodl o svěření dítěte do péče jednoho z rodičů, případně do střídavé péče, dále v jakém rozsahu se budou rodiče na péči o dítě podílet a zároveň rozhodl i o výši výživného. Soud se následně musí podrobně zabývat situací rodičů a nezletilého dítěte a zpravidla bude potřeba několik soudních jednání než soud rozhodne. Součástí takového soudního řízení je výslech obou rodičů a někdy i dítěte v závislosti na věku dítěte. V případě, že rodiče nejsou schopni se dohodnout, riskují vleklý soudní spor o dítě, který může trvat i několik měsíců.

Vyhněte se zbytečným soudním tahanicím a nechte si sepsat dohodu rodičů o svěření dítěte do péče. Poradíme a vše vysvětlíme. Nabízíme odborné a diskrétní řešení rodinných záležitostí.

Nemusíte složitě hledat vzory na internetu. AAA právník vám připraví dokument přímo na míru Vaší situace.