Jak zrušit zástavní právo po splacení hypotéky?

Zástavní právo je typ omezení vlastnického práva ve prospěch zástavního věřitele patřící mezi zajišťovací nástroje. Při zajištění dluhu zástavním právem vznikne věřiteli oprávnění, nesplní-li dlužník dluh řádně a včas, uspokojit se z výtěžku zpeněžení zástavy. Nejčastěji se zástavní právo uplatňuje u hypoték, věřitel, tedy banka, si zřízením zástavního práva k nemovitosti zajišťuje splacení své pohledávky.

Zástavní právo se zřizuje zástavní smlouvou. V této smlouvě si smluvní strany ujednají, co je zástavou a pro jaký dluh je zástavní právo zřízeno. Zástavní právo k nemovitosti vzniká až zápisem tohoto práva do katastru nemovitostí.

Pokud si půjčujete peníze od banky, banka kromě úvěrové smlouvy sepíše i zástavní smlouvu a návrh na vklad zástavního práva do katastru nemovitostí.

Zástavní právo zaniká společně se zánikem zajištěného dluhu. Je-li ovšem zástavní právo k nemovitosti zapsáno v katastru nemovitostí, pak zástavní právo není vymazáno automaticky, ale je potřeba k tomu společná aktivita dlužníka a věřitele. Věřitel po zániku dluhu vydá dlužníkovi buď potvrzení o zániku zajištěného dluhu (např. splacení hypotéky) nebo učiní písemné prohlášení, kterým se zástavního práva vzdá. Dlužník jako vlastník nemovitosti poté doručí příslušnému katastrálnímu úřadu tento věřitelův dokument spolu s návrhem na výmaz zapsaného zástavního práva z katastru nemovitostí.

Sepíšeme návrh na výmaz zástavního práva z katastru nemovitostí. Stačí nám k tomu pouze potvrzení o zániku dluhu. Vše vyřídíme online.

Některé banky po splacení hypotéky pro své klienty tyto úkony dělají automaticky, sepíší potvrzení o zániku zajištěného dluhu a připraví návrh na výmaz zástavního práva z katatsru nemovitostí. Ovšem některé banky svým klientům vydají pouze potvrzení o zániku zajištěného dluhu a nyní již bývalý dlužník se sám musí postarat o výmaz zástavního práva, které vázne na jeho nemovitosti a omezuje výkon vlastnického práva. Řada bývalých dlužníků se mylně domnívá, že jestliže splatili hypotéku a banka jim vydala o tom potvrzení, že zástavní právo banky je z katastru nemovitostí automaticky vymazáno. Často se pak stává, že zástavní právo už splacené hypotéky vázne nadále na nemovitosti po dobu dalších několika měsíců až let.

Jestliže jste splatili hypotéku, aktivně si vyžádejte od banky potvrzení o splacení hypotéky nebo vzdání se zástavního práva a tento dokument spolu s návrhem na výmaz zástavního práva doručte na příslušný katastrální úřad. Sepis návrhu na výmaz zástavního práva je stejný proces jako v případě sepisu návrhu na vklad zástavního práva. Toto správní řízení je rovněž, jako návrh na vklad do katastru nemovitostí, zpoplatněno správním poplatek 2000 Kč.

Nevíte si rady, jak podat návrh do katastru nemovitostí? Nechte to na odbornících. Poradíme Vám a připravíme návrh na výmaz zástavního práva.

Nemusíte složitě hledat vzory na internetu. AAA právník Vám připraví dokument přímo na míru Vaší situace.