Jak se zbavit problémového nájemníka – neplatiče?

V případě, že pronajímáte nemovitost za účelem bydlení a nájemce Vám po nějaké době přestane platit, není jednoduché se takového nájemce zbavit. Budete muset projít několika právními kroky, kterým se nelze vyhnout a které musí pronajímat splnit všechny tak, jak jdou po sobě.

1. Výpověď nájemní smlouvy

Výpověď nájemní smlouvy musí být písemná a musí být nájemci skutečně doručena. Nestačí pouhé formální zaslání na adresu bydliště nájemce, nýbrž nájemce si výpověď musí skutečně převzít.

Ve výpovědi musí být uveden výpovědní důvod a poučení nájemce o právu vznést proti výpovědi námitky a o možnosti navrhnout soudní přezkum výpovědi. Pokud pronajímatel nájemce takto ve výpovědi z nájmu bytu nepoučí, je výpověď nájemní smlouvy neplatná.

Jestliže máte štěstí a nájemník se neobrátí na soud, aby výpověď přezkoumal, můžete po uplynutí výpovědní doby požadovat, aby Vám nájemce byt předal, resp. odevzdal. Za odevzdání bytu se považuje předání klíčů, není nutné sepisovat předávací protokol.

Jestliže nájemce neodevzdá pronajímateli byt v den skončení nájmu, pronajímatel má právo na náhradu ve výši sjednaného nájemného a do dne, kdy nájemce byt skutečně pronajímateli odevzdá.

2. Předžalobní výzva k vyklizení nemovitosti

Jestliže jste nájemníkovi úspěšně předali výpověď z nájemní smlouvy, správně ve výpovědi uvedli výpovědní důvod a poučení nájemce a nájemce byt nepředal nejpozději v den skončení nájmu, jediná zákonná možnost, jak se v takovém případě nájemníka zbavit je podat na soud žalobu na vyklizení nemovitosti.

Před samotným podání žaloby je vhodné zaslat nájemníkovi kvalifikovanou předžalobní výzvu k opuštění bytu. V této výzvě bude nájemce mimo jiné informován o brzkém podání žaloby, pokud byt neopustí v požadované dodatečné lhůtě.

3. Žaloba na vyklizení nemovitosti

K žalobě je nutné přiložit všechny důkazy, jako nájemní smlouva, písemná upozornění na porušení nájemní smlouvy, jako např. výzvy k úhradě dlužného nájemného, výpisy z účtu prokazující chybějící sjednané nájemné. K žalobě je nutné připojit výpověď z nájemní smlouvy včetně prokázání doručení nájemci.

Počítejte s tím, že soudní řízení ve věci žaloby na vyklizení nemovitosti bude trvat několik měsíců, v případě, že ¨věc nebude skončena prvoinstančním soudem, ve věci bude podáno odvolání, řízení se může protáhnout i na dva roky.

Jestliže nájemník nemovitost nevyklidí ani ve lhůtě určené soudem (obvykle 15 dnů), musíte se obrátit na soud nebo na konkrétního exekutora a podat návrh na výkon rozhodnutí (exekuci).

4. Další nároky pronajímatele

Žaloba na vyklizení nemovitosti neřeší otázku dlužného nájemného nebo otázku poničených věcí v nemovitosti. V takovém případě se musí pronajímatel domáhat svých práv další zvláštní žalobou, a to žalobou na zaplacení v případě dlužného nájemného nebo žalobou na náhradu škody. V obou případech je promlčecí lhůta 3 roky.

Sepíšeme pro Vás výpověď nájemní smlouvy tak, aby měla všechny zákonné náležitosti. Jestliže nájemník odmítá byt opustit i přes podanou výpověď, připravíme žalobu na vyklizení nemovitosti.

Nemusíte složitě hledat vzory na internetu. AAA právník vám připraví dokument přímo na míru Vaší situace.