Co je výzva soudu k vyjádření?

Pokud jste účastníkem soudního řízení, ať už na straně žalobce nebo žalované, dříve či později se setkáte s výzvou soudu k vyjádření. Nezřídka se stává, že osoby bez právních znalostí a bez právního zastoupení neví, zda mají na tuto výzvu reagovat, případně jak.

Téměř v průběhu každého soudního řízení se účastníci setkají s různými druhy výzev soudu. Obecně lze říci, že pokud soud k něčemu vyzývá, je dobré tuto povinnost splnit. S výzvou soudu mohou být někdy spojeny zásadní procesní důsledky, přičemž tím nejvážnějším je tzv. rozsudek pro uznání v případě, že se k výzvě soudu včas nevyjádříte.

Obecně lze rozlišit dvě hlavní povinnosti, a to povinnost časovou, tedy vyjádřit se včas ve lhůtě k tomu určené a povinnost obsahovou, tedy odpovědět soudu tak, jak soud požaduje. Zatímco s prvním požadavkem, tedy dodržet požadovanou lhůtu k vyjádření obecně problém není, druhý obsahový požadavek může už činit nemalé problémy. Obvykle totiž nestačí soudu odpovědět cokoliv, ale je zapotřebí odpovědět v souladu s procesními předpisy a zákony. Nesprávné vyjádření k soudu může mít neblahé procesní následky, kdy tím nejzávažnějším je ztráta soudního sporu, tedy prohra. Pokud totiž soud shledá, že jste na výzvu soudu k vyjádření nereagovali adekvátním způsobem a vaše vyjádření nemá oporu v zákonech, soud může takové vyjádření považovat za neúčinné a nebude k němu přihlížet. Pokud stojíte na straně žalovaného může špatně sepsané vyjádření vést až k rozsudku pro uznání, což ve své podstatě znamená, že se soud nezabývá věcí jako takovou, ale „kontumačně“ rozhodne o vítězství protistrany, tedy žalobce. Pokud stojíte na straně žalobce a soud vás vyzve k něčemu vyzve, nesplnění této výzvy správným procesním způsobem může v konečném důsledku znamenat, že se soud žalobou vůbec nebude zabývat a odmítne ji.

Na co si dát u výzvy soudu pozor?

Pokud obdržíte výzvu soudu, abyste se k něčemu vyjádřil, nejdůležitější je ohlídat si lhůtu, kolik času vám soud k vyjádření dal. Délka lhůty závisí čistě na soudě a činí nejčastěji mezi 5-15 dny.

Dále je nutné zjistit, zda soud s nesplněním výzvy spojuje přímo nějaký konkrétní následek, např. rozsudek pro uznání. Toto lze z výzvy soudu vyčíst.

Soud ve výzvě uvádí, co od vás požaduje, k čemu konkrétně se máte vyjádřit. Doporučujeme se vyjádřit ker všem bodům, co soud požaduje.

Nad rámec toho co po vás požaduje soud, můžete do svého vyjádření uvést i další skutečnosti, které považujete za důležité.

Jestliže si nejste jisti, že zvládnete sami odpovědět na výzvu soudu, neváhejte se obrátit na zkušeného advokáta.

Sepíšeme pro Vás kvalifikovanou výzvu k soudu. Se soudním prostředím máme bohaté zkušenosti.

Neriskujte zbytečnou prohru v soudním sporu. AAA právník Vám připraví odpověď soudu přímo na míru Vaší situace.

no blocks