Co je to dohoda o hmotné odpovědnosti zaměstnance?

Obecná odpovědnost zaměstnance, která vyplývá přímo ze zákona, může být rozšířena na základě zvláštního ujednání mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Zaměstnanec se tak může dobrovolně nad rámec povinností uvedených v zákoně zavázat k odpovědnosti za schodek na svěřených hodnotách, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat a k odpovědnosti za ztrátu svěřených věcí, jestliže cena věci přesahuje 50 tis. Kč.

Dohoda o odpovědnosti za svěřené hodnoty k vyúčtování

Podmínkou odpovědnosti zaměstnance je uzavření se zaměstnavatelem této dohody na základě, které zaměstnanec převzal od zaměstnavatele svěřenou hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu nebo jiné hodnoty, se kterými má zaměstnanec možnost volně disponovat po celou dobu, po kterou mu byly tyto věci svěřeny. Zaměstnanec v případě uzavření této dohody o odpovědnosti za svěřené hodnoty (dohody o hmotné odpovědnosti) a v případě vzniku schodku na svěřených hodnotách je povinen nahradit schodek v plné výši. Neuplatňuje se zde obecné pravidlo odpovědnosti zaměstnance za škodu, kterou způsobí zaměstnavateli, kdy zaměstnanec odpovídá do výše čtyřapůlnásobku jeho průměrného měsíčního výdělku.

Jedná se o přísnější odpovědnost zaměstnance u svěřených hodnost, s nimiž manipulace vyžaduje zvýšenou pozornost odpovědné osoby a u nichž lze průběžně kontrolovat jejich stav.

Předpokladem této odpovědnosti je.

-          vznik škody ve formě schodku na svěřených hodnotách,

-          písemná dohoda o odpovědnosti za svěřené hodnoty (dohoda o hmotné odpovědnosti), kterou lze uzavřít pouze se zaměstnancem starším 18 let,

-          zavinění zaměstnance, které se předpokládá, zaměstnanec musí aktivně prokázat, že schodek vznikl bez jeho zavinění

Dohoda o hmotné odpovědnosti může být uzavřena s jedním zaměstnancem (individuální hmotná odpovědnost) nebo může být se zaměstnancem ujednáno. Že bude na pracovišti s více zaměstnanci, kteří uzavřeli dohodu o hmotné odpovědnosti a budou za schodek odpovídat společně (společná hmotná odpovědnost).

Zaměstnanec, který uzavřel dohodu o hmotné odpovědnosti, může od ní odstoupit, je-li převáděn na jinou práci nebo na jiné pracoviště, vykonává-li jinou práci, je-li překládán nebo pokud zaměstnavatel v době do 15 dnů od obdržení písemného upozornění zaměstnance neodstraní závady v pracovních podmínkách, které brání řádnému hospodaření se svěřenými hodnotami, jak to písemná dohoda o hmotné odpovědnosti předpokládá.

Tento typ hmotné odpovědnosti zaměstnance se realizuje pouze pokud došlo ke schodku, tj. určité hodnoty chybí. Kdyby určité zboží bylo poškozeno nebo zničeno, nejde o schodek a zaměstnanec by za takovou škodu odpovídal podle obecné odpovědnosti.

Povinnost zaměstnance nahradit zaměstnavateli škodu dle uzavřené dohody o odpovědnosti k ochraně svěřených hodnot (dohody o hmotné odpovědnosti) není absolutní. I v těchto případech může soud z důvodu zvláštního zřetele hodných náhradu škody přiměřeně snížit.

Dohoda o odpovědnosti za ztrátu svěřených věcí

Obecně v zákoně platí, že zaměstnanec je povinen nahradit škodu způsobenou ztrátou nástrojů, ochranných pracovních prostředků a jiných podobných věcí. Tuto hmotnou odpovědnost nelze založit ohledně všech věcí, s nimiž zaměstnanec přichází do styku, nýbrž pouze ohledně „nástrojů, ochranných pracovních prostředků a jiných podobných věcí“. Jde o věci, které má zaměstnanec používat při výkonu práce a se kterými má možnost sám nakládat a zajišťovat jejich ochranu proti ztrátě Jestliže svěřená věc přesahuje cenu 50 tis. Kč, smí být zaměstnanci svěřena jen na základě dohody o odpovědnosti za ztrátu svěřených věcí.

Předpoklady vzniku tohoto druhu hmotné odpovědnosti jsou obdobné jako u hmotné odpovědnosti za schodek na hodnotách svěřených k vyúčtování.

Předpokladem této hmotné odpovědnosti je:

-          vznik škody, a to ve formě ztráty svěřených předmětů,

-          - písemná dohoda o odpovědnosti za ztrátu svěřených věcí (dohoda o hmotné odpovědnosti), kterou lze uzavřít pouze se zaměstnancem starším 18 let,

-          zavinění zaměstnance, které se předpokládá, zaměstnanec musí aktivně prokázat, že ztráta vznikl bez jeho zavinění.

Odpovídá-li zaměstnanec za ztrátu svěřených předmětů, je povinen nahradit škodu v plné výši. Soud opět může výši škody z důvodu zvlášť zřetele hodných výši náhrady škody přiměřeně snížit.

Odpovědnost zaměstnance za ztrátu svěřených věcí do 50 tis. Kč

Při tomto druhu zvláštní odpovědnosti postačí písemné potvrzení o převzetí svěřené věci. Toto potvrzení věci musí obsahovat označení věci, která byla zaměstnanci svěřena v souvislosti s výkonem práce a jejíž cena nepřesahuje 50 tis. Kč a podpis zaměstnance, kterým potvrzuje převzetí této věci.

Řešíte dohodu o hmotné odpovědnosti? Potřebujete právní radu?

Neváhejte se obrátit na AAA právník. Sepíšeme pro Vás dohodu o hmotné odpovědnosti, případně tuto dohodu zkontrolujeme.

Nemusíte složitě hledat vzory na internetu. AAA právník Vám připraví dokument přímo na míru Vaší situace.