Jak správně napsat odvolání?

Odvolání je jediný řádný opravný prostředek a představuje nejčastěji využívanou možnost přezkoumání soudního rozhodnutí. Odvolání lze napadnout jak rozsudek, tak usnesení, nikoliv však platební rozkaz, proti kterému se podává odpor.

Možnost podat odvolání je vázána na splnění určitých zákonem stanovených podmínek.

Podmínky odvolání

Existence nepravomocného rozhodnutí

Odvolání je přípustné pouze proti rozhodnutí soudu prvního stupně a odvolání lze napadnout jen rozhodnutí nepravomocné. Právní moc je vlastnost rozhodnutí, která znamená jeho závaznost a nezměnitelnost, a která je vázána na marné uplynutí odvolací lhůty, která činí 15 dní nod doručení.

Přípustnost odvolání proti rozhodnutí

Odvolání je přípustné proti rozsudku i usnesení soudu. Zákon však v některých případech možnost napadnout rozhodnutí odvolání nepřipouští. Tato výjimka se vztahuje jednak na tzv. bagatelní věci a dále na rozsudek pro uznání a rozsudek pro zmeškání. Za bagatelní věc se pro účely přípustnosti odvolání považuje peněžité plnění nepřevyšující částku 10 tis. Korun.

Lhůta pro podání odvolání

Lhůta pro podání odvolání činí 15 dnů od doručení rozhodnutí, bez rozdílu, zda jde o rozsudek nebo usnesení. K dodržení této lhůty k podání odvolání stačí, je-li odvolání podáno k poštovní přepravě nebo u soudu poslední den jejího běhu. O možnosti podat odvolání musí být účastník soudem poučen. Jestliže dojde ke zmeškání lhůty pro odvolání je možné prominout zmeškání lhůty, ovšem pouze v případě, že jsou splněny zákonné předpoklady pro prominutí zmeškání lhůty.

Náležitosti odvolání

Každé odvolání musí splňovat obecné náležitosti soudního podání. Musí z něj být patrno, kterému soudu je určeno, které věci se týká a co sleduje, a musí k němu být připojen potřebný počet stejnopisů tak, aby jeden stejnopis odvolání zůstal u soudu, a aby každý účastník dostal jeden stejnopis, jestliže je to třeba. Zvláštními náležitostmi odvolání je označení rozhodnutí, proti kterému odvolání směřuje, rozsah podaného odvolání, ve kterém rozhodnutí napadá, v čem je spatřována jeho nesprávnost a čeho se odvolatel domáhá. V případě, kdy rozhodnutí obsahuje více výroků, musí odvolatel přesně uvést, který z výroků napadá.

V odvolání je zakázáno uvádět nové skutečnosti a důkazy, které nebyly účastníkem uplatněny v řízení před soudem prvního stupně. Toto pravidlo neplatí v případě, jestliže se nové skutečnosti a důkazy uváděné v odvolání týkají podmínek řízení, příslušnosti soudu, vyloučení soudce nebo obsazení soudu, nebo nové skutečnosti a důkazy mají prokázat vady řízení, které mohly mít za následek nesprávné rozhodnutí ve věci, nebo jestliže nové skutečnosti nastaly (vznikly) po vydání rozhodnutí soudu prvního stupně.

V odvolání není dovoleno uplatňovat nový nárok ani vznášet vzájemný návrh nebo námitku započtení.

Odvolání se podává k soudu, který vydal rozhodnutí, kterým je odvolání napadáno. Pokud bude odvolání podáno přímo odvolacímu soudu v patnáctidenní lhůtě pro podání odvolání, považuje se takové odvolání za podané včas.

Jestliže podané odvolání nemá všechny náležitosti, soud účastníka řízení – odvolatele vyzve, aby odvolání opravil nebo doplnil a určí k tomu lhůtu většinou v rozmezí 5 – 15 dnů. Jestliže není odvolání v určené lhůtě opraveno či doplněno, soud takové odvolání odmítne. Vzhledem k tomu, že mezitím už účastníkovi řízení uplynula zákonná lhůta pro podání odvolání, v případě odmítnutí odvolání z důvodu jeho nedostatků účastník řízení už nemá moc možností, jak rozsudek soudu prvního stupně změnit.

Vzhledem k tomu, že sepsání odvolání má celou řadu povinných zákonných náležitostí, jejichž absence může mít za následek odmítnutí odvolání, důrazně doporučujeme nechat si odvolání sepsat právníkem.

Můžete si nechat od nás připravit odvolání v rodinných záležitostech nebo odvolání v jiné než rodinné věci.

Sepíšeme pro Vás odvolání tak, aby měla všechny zákonné náležitosti. Nečekejte na výzvu soudu k doplnění odvolání, obraťte se na právníka co nejdříve.

Nemusíte složitě hledat vzory na internetu. AAA právník vám připraví dokument přímo na míru Vaší situace.